Despre Jókai


„Cel ce vrea să răzbată spre cer, trebuie să creadă în steaua sa."

JÓKAI  MÓR (1825- 1904)

Jókai Mór a fost scriitor și jurnalist, patriot liberal maghiar participant la Revoluția de la 1848, membru al parlamentului de la Budapesta.
Vasta operă romantic-idealistă este plină de optimism și încredere în valorile umane. Și-a dedicat întreaga viață cultivării limbii maghiare.

S-a născut în 18 februarie 1825 la Komárom, în familia înstărită și educată a avocatului Ásvay- Jókai József și a Paulay Mária. A avut o soră și un frate mai mari: Eszter și Károly.

În 1835 familia îl trimite pentru doi ani la o familie din Bratislava, pentru a învăța limba germană. Reîntors în orașul natal absolvă gimnaziul și în timpul liber învață limbi străine sub îndrumarea profesorului și viitorului cumnat, Valy Ferenc, care se va ocupa de educația lui și după moartea tatălui, survenită în 1837. Intuind talentele elevului său, îl învață stilistică și retorică și-l îndrumă spre a deveni scriitor.

În 1841, la vârsta de 16 ani, devine elev al colegiului papal, unde studiază filozofia și îl
întâlnește pe cel ce-i va deveni prieten, Petőfi Sándor. Peste un an, pleacă la Kecskemét pentru a studia dreptul. Despre cei doi ani petrecuți aici va scrie: „Kecskemét m-a făcut pe mine scriitor. Trup și suflet aici m-am învigorat, am devenit puternic.” În acest oraș obține primul succes literar, cu drama Băiatul evreu, care este premiată de Academia Maghiară de Științe.

Din 1844 până în 1846 își continuă la Komárom, apoi la Budapesta studiile de drept.
În această perioadă i se editează nuvele și romanul Zilele săptămânii, care îl propulsează definitiv pe drumul literaturii.

În 15 martie 1848 este unul dintre conducătorii tineretului revoluționar, orator, autor al celor 12 puncte ale Proclamației. Seara acestei zile îi va aduce întâlnirea cu actrița Laborfalvi Róza, cu care se va căsători în luna august. Luna septembrie a acestui an înseamnă și ruperea prieteniei cu Petőfi Sándor, care, fiind radical, nu-l poate ierta pe liberalul Jókai, înclinat spre dialog și tratative pacifiste.

Jókai îl însoțește pe Kossuth, care îl trimite în octombrie la revoluționarii din Viena.
La Debrețin, în februarie 1849, editează Ziarul de seară, cu profund caracter pacifist, apoi, întors la Budapesta Stirile Pestei și Ziarul de seară al Pestei.

Părăsește iar capitala în 8 iulie 1849, refugiindu-se, pentru a-și salva viața, pe următorul traseu de fugar: Kecskemét, Szeged, Arad, Salonta, Gyula, Miskolc, Tardona. Se  ascunde până când soția lui, actriță consacrată a vremii, îi va procura acte de identitate false. O vreme scrie sub pseudonim. Divorțează de Laborfalvi Róza. Acum începe marșul triumfal al romanticii Jókai.

Romanele și nuvelele curg dintr-un izvor nesecat de creativitate, cu un stil care combină stiluri, cu un lexic variat care îmbină latina oficială a dreptului roman cu limba proverbelor din zestrea culturii populare, retorica și recitarea clasice. Jókai este unul dintre cei mai mari artiști ai limbii maghiare.

După 1850 datează aproape toate romanele sale istorice și operele care-l vor face cel mai citit autor clasic al literaturii maghiare:
Tablouri de revoluție și lupte, Jurnalul unui pribeag, Un nabab maghiar, Kárpáthy Zoltán
În anii 1860 – Familia blestemată, Sărmanii bogați, Noul moșier, Până ne-om îmbătrâni, Metehne politice, Nebunii amorului, Familia Baradlay

1870 – Omul de aur, Romanul secolului viitor, Diamante negre
1890 – Doamna cu ochii ca marea

Cu Jókai Mór proza și romanul stabilesc un echilibru de durată în literatura maghiară. Trăsăturile proprii sunt definitorii: observația fină, umorul, limbajul și stilul colorat. Cele aproape o sută de volume le-a scris cu pasiunea și forța unui titan și i-au creat o popularitate nestinsă. Scrierile lui te cuceresc de la prima până la ultima pagină.

Despre omul Jókai, Mikszáth Kálmán a scris:
Fără nicio îndoială, a fost un om minunat, bun și nevinovat, cu un suflet fin, plin de sentimente.(...) Supărare n-a ținut cu nimeni; răzbunarea îi era străină. Sufletul lui era ca un lac liniștit, ale cărui valuri nu le observa nimeni, deși, desigur, se mișcau și unduiau.

EvenimenteToate evenimentele
Număr vizitatori: 77256